Brighton

Az angol Kinoco Hotel turné miatt (arról majd fotók, megminden hamarosan!) jutottam el Brightonba, ami egy egészen tüneményes hely Londontól kb. egy órára vonattal, lent a tengerparton (olyasmi táv kb., mint Pesttől Gödöllő). Alapból megvan az a tipikus, filmekből ismert “régi angol kisváros” jellege, de emellett van több, egymástól nagyon elütő, karakteres, külön-külön is nagyon szerethető része… mindössze pár utcányi kis külön világok:

brighton_mapA pályaudvartól délre / dél-keletre van a North Laine, ami… hát nem tudom, mondjuk művésznegyed? Vagy valami olyasmi. Rengeteg vintage shop, speckó kis éttermek (többek közt egy egészen kiváló vega kajálda), különleges boltok (pl. több lemezbolt, de itt van a talán legjobb képregényüzlet is, amiben valaha jártam), hatalmas graffitik… londoni példákkal élve olyan, mint Camden és Brick Lane egybegyúrva, kisebb, nyugisabb kiadásban.

Alatta, már a tenger közelében van a The Lanes, ami kicsi, talán ha 2-3 méter széles utcák labirintusa kis kávézókkal, éttermekkel, bárokkal, meg a város legcukibb cukrászdájával (The Mock Turtle). Ha a pályaudvartól, vagy a várost felező Queen’s Road / West Street kombótól keletre indulunk, ott meg jön a helyi riviéra, pálmákkal teli tágas udvarokkal, miközben egy-két utcával arrébb meg pici, dzsungelszerűen treletömött, zárt virágoskertek vannak… lentebb, a West Street végén a helyi party-negyed (éjszaka súlyos élmény), de van még park, egyszerre bizarr és gyönyörű pavilonokkal, meg persze maga a tengerpart… óriáskerék, gigantikus móló vidámparkkal, kavicsos part… És ez a városnak  még csak az a része, amit bejártunk egy nap alatt. Szóval egy baromi jó, élhető, barátságos hely, meg tényleg, elképesztően nyugis az egész. Mindenki kedves, barátságos, semmi feszkó. Tiszta béke, nyugalom, chill minden. És emellé nagyon fasza a helyi zenei élet, London is közel van, gond igazából csak két dologgal van: Non-stop szél. És sirályok. Azok a pofátlan, mindenhol jelen levő sirályok.

Alább egy rakat kép (előbb a személyes favoritok a tengerpart környékéről, aztán… mókus! thai travik! graffiti! sirályok! x-men! felhők! aranyló! sirályok! park! varrógépek! mind the gap! sirályok!), meg még pár mi-hol-merre megjegyzés:

Odaút, egy adag random WTF és Brighton vérbeli, angolkisvárosos része:

 

The Lanes és a város legcukibb cukrászdája:

North Laine… vintage, divat, X-Men, graffiti és shopping!

Mini-Riviéra, cuki házak, Pavilion Gardens és a haverunk a parkból:

Meg egy rakat random ez-az a végére: az aktuális városi atrakció, tengerpart éjszaka, meg a házi sirályok.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.